Bizi Takip Edin

Rusya

Abhazya’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin galibi Gunba oldu

Yayınlanma

Abhazya’da 1 Mart’ta yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda, Badra Gunba oyların yüzde 54,73’ünü alarak cumhurbaşkanı seçildi. Seçimlere katılım oranı yüzde 70 civarında gerçekleşirken, Gunba’nın rakibi Adgur Ardzınba yüzde 41,54 oy aldı.

Abhazya Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Dmitriy Marşan, 2 Mart’ta düzenlediği basın toplantısında, 1 Mart’ta yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda Badra Gunba’nın oyların yüzde 54,73’ünü alarak cumhurbaşkanı seçildiğini açıkladı.

Marşan, Gunba’nın rakibi Adgur Ardzınba’nın ise oyların yüzde 41,54’ünü aldığını belirtti.

Seçimlere katılım oranının yüzde 70 civarında gerçekleştiğini ifade eden Seçim Komisyonu Başkanı Marşan, “Abhazya Seçim Komisyonu, ikinci tur seçimlerinde ihlaller tespit etti, ancak bunlar sonuca etki etmedi,” dedi.

Abhazya’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu şubat ayının ortasında yapılmış, ancak hiçbir adayın yüzde 50’den fazla oy alamaması (Gunba yüzde 46,38, Ardzınba yüzde 36,92) nedeniyle ikinci tura gidilmişti.

Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından destekçilerine seslenen Gunba, seçimlere katılım ve sivil duruşlarından dolayı herkese teşekkür etti.

Badra Gunba, “Bu, halkımızın bize gösterdiği güvenin bir sonucudur. Bu, tüm Abhazya halkının zaferi olmalıdır,” ifadelerini kullandı.

Badra Gunba, Abhazya’nın bir önceki cumhurbaşkanı Aslan Bjaniya’nın yardımcılığını yapmıştı.

Bjaniya, Rusya ile yapılan yatırım anlaşmasının ardından muhalefetin protestoları sonucu Kasım 2024’te istifa etmek zorunda kalmıştı.

Bjaniya’nın istifasının ardından Gunba, cumhurbaşkanlığı görevini vekaleten yürütüyordu.

1 Mart’ta oy verme işleminin sona ermesinden kısa bir süre önce, Abhazya’nın Gagra bölgesindeki Tsandripş’te bulunan bir seçim merkezine maskeli ve silahlı bir grup tarafından saldırı düzenlendi.

Abhazya Başsavcılığından yapılan açıklamaya göre, saldırganlar “şiddet tehdidinde bulunarak” oy sandığına zarar verdikten sonra kaçtı. Abhazya Seçim Komisyonu Başkanı Marşan, olayı “seçimleri sabote etme girişimi” olarak nitelendirdi.

Rusya Soruşturma Komitesi, saldırganlardan bazılarının yakalandığını, birinin açılan ateş sonucu yaralandığını ve hastaneye kaldırıldığını bildirdi.

Komite, terör dahil olmak üzere çeşitli suçlardan soruşturma başlattı. Marşan, polisle girdikleri çatışma sonrası hastaneye kaldırılan en az iki şüphelinin gözaltına alındığını açıkladı.

Abhazya’da seçimler ne getirecek? – 2

Rusya

Çinli maden şirketi, yaptırım tehdidiyle durdurulan Tuva’daki tesisini yeniden açıyor

Yayınlanma

Çinli Zijin Mining Group, yaptırım tehdidi nedeniyle faaliyetlerini durdurma kararı alan Rusya’ya bağlı Tuva Cumhuriyeti’ndeki Kızıl-Taştıg maden zenginleştirme tesisinde üretime devam edeceğini açıkladı. Şirket üst yönetimi, yerel yönetimin yaklaşık iki hafta önce duyurduğu tesisin 1 Haziran’da kapatılması kararını iptal etti.

Çinli Zijin Mining Group, yan kuruluşu Lunsin LTD. aracılığıyla işlettiği ve yaptırım tehdidi nedeniyle faaliyetlerini durdurma kararı aldığı Rusya’ya bağlı Tuva Cumhuriyeti’ndeki Kızıl-Taştıg maden zenginleştirme tesisinde üretime yeniden başlama kararı aldığını duyurdu.

Karar, Zijin Mining Group Başkanı ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tsou Laiçang’ın Tuva Cumhuriyeti Başkanı Vladislav Hovalıg ile yaptığı görüşmede teyit edildi.

Tuva Bölge Başkan, Hovalıg yaptığı açıklamada, Tsou Laiçang’ın görüşmede üretimi sürdürme niyetini teyit ettiğini belirtti.

Bu karar, Lunsin’in yerel yönetiminin iki hafta önce tesisin 1 Haziran’dan itibaren faaliyetlerini durduracağını duyuran talimatını geçersiz kılıyor. Hovalıg, ilgili belgenin aynı gün içinde düzenleneceğini de sözlerine ekledi.

Bölge makamları 7 Mayıs’ta, şirketin Çin bankalarının Rus ortaklarıyla çalışmayı reddetmesi sonucu ortaya çıkan mali zorluklar nedeniyle faaliyetlerini durdurmayı planladığını bildirmişti.

Bunun üzerine Lunsin Genel Müdürü Li Kayven, durumu şirket yönetimiyle görüşmek üzere Çin’e gitmişti.

Hovalıg, 1 Mayıs itibarıyla tesiste bin 245 kişinin çalıştığını ve bunların 958’inin Tuva sakini olduğunu kaydetti.

Kızıl-Taştıg maden zenginleştirme tesis, özel yatırımla (Çinli Lunsin şirketi) inşa edilmiş büyük bir üretim tesisi.

Tesiste Kızıl-Taştıg yatağından çıkarılan polimetalik cevher işlenerek bakır, çinko ve kurşun konsantreleri üretiliyor.

Rusya ve Çin ticaretinde maliyetleri düşüren yeni ödeme ağı

Okumaya Devam Et

Rusya

Putin, Abhazya ve Güney Osetya için vatandaşlık sürecini kolaylaştırdı

Yayınlanma

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Abhazya ve Güney Osetya sakinlerinin Rusya vatandaşlığına geçişini kolaylaştıran kararnameyi imzaladı. Kararname, başvuru sahipleri için Rusya’da beş yıl ikamet etme zorunluluğu gibi bazı şartları kaldırıyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Abhazya ve Güney Osetya’da yaşayanların Rusya Federasyonu vatandaşlığına kabul koşullarını kolaylaştıran kararnameyi imzaladı.

Resmi Hukuki Bilgi Portalında yayımlanan belgeye göre, bu bölgelerin sakinleri artık belirli şartlardan muaf tutularak Rusya vatandaşlığına başvurabilecek.

Kararname, 26 Ağustos 2008 itibarıyla Abhazya veya Güney Osetya vatandaşı olan ve başvuru tarihinde bu vatandaşlıklarını kaybetmemiş, 18 yaşını doldurmuş ve medeni ehliyete sahip kişilerin, Rusya’da beş yıl sürekli ikamet etme gibi bazı zorunlu gereklilikler olmaksızın vatandaşlık başvurusunda bulunmalarına olanak tanıyor.

Belgede, “18 yaşını doldurmuş, medeni ehliyete sahip, 26 Ağustos 2008 tarihinde Abhazya Cumhuriyeti veya Güney Osetya Cumhuriyeti vatandaşı olan ve Rusya Federasyonu vatandaşlığına kabul başvurusunda bulundukları gün bu vatandaşlıklarını kaybetmemiş kişilerin, 28 Nisan 2023 tarihli ve 138-FZ sayılı ‘Rusya Federasyonu Vatandaşlığı Hakkında’ Federal Kanun’un 15. maddesinin 1. fıkrasının 1-3. bentlerinde öngörülen şartlara uymaksızın başvuru yapabilecekleri tespit edilmiştir,” ifadelerine yer verildi.

Bu düzenlemeyle, başvuru sahiplerinden istenen, oturma izni kararının verildiği tarihten vatandaşlık başvurusunun yapıldığı tarihe kadar Rusya’da beş yıl kesintisiz ikamet etme şartı kaldırılmış oldu.

Abhazya ve Güney Osetya vatandaşlarının başvurularını, bu ülkelerdeki Rus diplomatik temsilciliklerine yapabilecekleri belirtildi.

Bu adım, Rusya’nın Güney Osetya ile 2021’de ve Abhazya ile 2022’de imzaladığı çifte vatandaşlık konularının çözümüne ilişkin anlaşmalar doğrultusunda atıldı.

Putin, 5 Mart’ta Moskova’da Abhazya Devlet Başkanı Badra Gunba ile görüşmüştü.

Görüşmede Gunba, Abhazya sakinleri için Rusya vatandaşlığına ilişkin anlaşmanın onaylandığını hatırlatarak, başvuru mekanizmasının basitleştirilmesi gerektiğini vurgulamıştı.

Gunba, nüfusun yüzde 70’inden fazlasının halihazırda Rusya vatandaşı olduğunu ve geri kalanların da vatandaşlık almak istediğini belirtmişti.

Putin ise programın devam edeceğini teyit ederek sürecin hızlandırılması için talimat vermişti.

Abhazya’da seçimler ne getirecek? – 1

Okumaya Devam Et

Rusya

Kremlin: Putin-Trump görüşmesinde İstanbul’daki müzakerelerin sonuçları dikkate alınacak

Yayınlanma

Kremlin Sözcüsü Peskov, Rusya Devlet Başkanı Putin ile ABD Başkanı Trump’ın bugünkü telefon görüşmesinde İstanbul’da yapılan Rusya-Ukrayna müzakerelerinin sonuçlarını ele alacaklarını duyurdu. İstanbul’daki görüşmelerde esir takası ve ateşkes detayları üzerinde durulmuştu.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Donald Trump arasında gerçekleşecek telefon görüşmesinin, İstanbul’daki müzakerelerin sonuçları dikkate alınarak yapılacağını gazetecilere bildirdi.

TASS ajansının haberine göre Peskov, “İstanbul’da gerçekleşen müzakereler dikkate alındığında bu önemli bir görüşme,” dedi.

Sözcü, “Müzakerelerle ilgili [Kremlin olarak] söylenebilecek her şeyi, temel pozisyon noktalarını zaten dile getirdik,” diye ekledi.

Peskov, “Bekleyelim, görüşmenin sonuçlarına göre mümkün olan en kapsamlı açıklamayı yapacağız,” diyerek güvence verdi.

Rusya ile Ukrayna arasında 16 Mayıs’ta İstanbul’da müzakereler yapılmıştı.

Toplantının ardından Moskova ve Kiev, “1000’e 1000” formülüyle esir takası yapma, olası bir gelecekteki ateşkesin kendi vizyonlarını ayrıntılı olarak belirleyerek sunma ve müzakere sürecini devam ettirme konularında anlaşmaya varmıştı.

Rusya heyetine başkanlık eden Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinskiy, Rus tarafının görüşmenin sonuçlarından memnun olduğunu dile getirdi.

Medinskiy ayrıca, Ukrayna’nın devlet liderleri arasında doğrudan görüşme talep ettiğini ve Rusya’nın “bu talebi dikkate aldığını” ifade etti.

FT: Putin, Witkoff’un sunduğu barış planını reddetti

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English
OSZAR »