Bizi Takip Edin

Rusya

Çinli maden şirketi, yaptırım tehdidiyle durdurulan Tuva’daki tesisini yeniden açıyor

Yayınlanma

Çinli Zijin Mining Group, yaptırım tehdidi nedeniyle faaliyetlerini durdurma kararı alan Rusya’ya bağlı Tuva Cumhuriyeti’ndeki Kızıl-Taştıg maden zenginleştirme tesisinde üretime devam edeceğini açıkladı. Şirket üst yönetimi, yerel yönetimin yaklaşık iki hafta önce duyurduğu tesisin 1 Haziran’da kapatılması kararını iptal etti.

Çinli Zijin Mining Group, yan kuruluşu Lunsin LTD. aracılığıyla işlettiği ve yaptırım tehdidi nedeniyle faaliyetlerini durdurma kararı aldığı Rusya’ya bağlı Tuva Cumhuriyeti’ndeki Kızıl-Taştıg maden zenginleştirme tesisinde üretime yeniden başlama kararı aldığını duyurdu.

Karar, Zijin Mining Group Başkanı ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tsou Laiçang’ın Tuva Cumhuriyeti Başkanı Vladislav Hovalıg ile yaptığı görüşmede teyit edildi.

Tuva Bölge Başkan, Hovalıg yaptığı açıklamada, Tsou Laiçang’ın görüşmede üretimi sürdürme niyetini teyit ettiğini belirtti.

Bu karar, Lunsin’in yerel yönetiminin iki hafta önce tesisin 1 Haziran’dan itibaren faaliyetlerini durduracağını duyuran talimatını geçersiz kılıyor. Hovalıg, ilgili belgenin aynı gün içinde düzenleneceğini de sözlerine ekledi.

Bölge makamları 7 Mayıs’ta, şirketin Çin bankalarının Rus ortaklarıyla çalışmayı reddetmesi sonucu ortaya çıkan mali zorluklar nedeniyle faaliyetlerini durdurmayı planladığını bildirmişti.

Bunun üzerine Lunsin Genel Müdürü Li Kayven, durumu şirket yönetimiyle görüşmek üzere Çin’e gitmişti.

Hovalıg, 1 Mayıs itibarıyla tesiste bin 245 kişinin çalıştığını ve bunların 958’inin Tuva sakini olduğunu kaydetti.

Kızıl-Taştıg maden zenginleştirme tesis, özel yatırımla (Çinli Lunsin şirketi) inşa edilmiş büyük bir üretim tesisi.

Tesiste Kızıl-Taştıg yatağından çıkarılan polimetalik cevher işlenerek bakır, çinko ve kurşun konsantreleri üretiliyor.

Rusya ve Çin ticaretinde maliyetleri düşüren yeni ödeme ağı

Rusya

Rusya’da kripto paraların suçta kullanımına karşı yasal düzenleme yolda

Yayınlanma

Rusya hükümeti, Adalet Bakanlığı’nın suçlarda kullanılan kripto paraların haczedilip müsadere edilmesini öngören yasa tasarısını Devlet Duması’na sundu. Düzenlemeyle, suç gelirlerinin mağdurlara iadesi ve el konulan kripto paraların rubleye çevrilerek satılması hedefleniyor.

Rusya Federasyonu hükümeti, Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan ve cezai suçlarda kullanılan kripto paraların haczedilmesine ve müsadere edilmesine ilişkin usulleri düzenleyen yasa tasarısını parlamentonun alt kanadı Duma’ya sundu.

Adalet Bakan Yardımcısı Vadim Fedorov, bu yasanın kabul edilmesiyle suç gelirlerinin mağdurlara iade edilebileceğini belirtti.

Fedorov, St. Petersburg Uluslararası Hukuk Forumu’nda yaptığı konuşmada, kripto paraların kara para aklamayı önleme mevzuatında halihazırda mal varlığı olarak tanındığını ancak ceza hukukunda bu durumun eksikliğinin suçların soruşturulmasını ve varlıkların geri alınmasını engellediğini ifade etti.

Fedorov, “Yasa kabul edildiğinde, (kripto para) alınacak, haczedilecek ve —daha önce yasa dışı eylemlerde bulunulması durumunda— mağdura iade edilecek,” dedi.

Bakan yardımcısı ayrıca, “Bilgisayar alanında işlenen suçlarla mücadeleye yönelik ek tedbirler oluşturmak amacıyla 2023 yılında, bilgi ve iletişim teknolojileri alanındaki suçlardan elde edilen gelirlere el konulması imkânı getirildi. Henüz çözülmesi gereken sorunlar arasında dijital para birimlerinin müsadere ve haciz usulleri yer alıyor,” diye ekledi.

Adalet Bakanlığı’na göre, kripto paralar anonimlikleri ve merkezi bir kontrolün olmaması nedeniyle suçlular için özellikle cazip durumda bulunuyor.

Fedorov, dijital para birimlerinin fiziki olarak ele geçirilip nakit para gibi kasaya konulamayacağını belirterek, “Adalet Bakanlığı, dijital para birimlerini haciz ve ardından müsadere amacıyla mal varlığı kapsamına alan bir yasa tasarısı geliştirdi,” şeklinde konuştu.

Aynı zamanda, “güvenliğinin sağlanmasına yönelik” özel gerekliliklerin getirilmesinin de teklif edildiğini aktardı.

Fedorov, “Belirli bir para biriminin özelliklerine bağlı olarak, müfettiş erişim kodlarını içeren fiziki taşıyıcıya el koyabilecek veya mahkemeden işlem yasağı getirilmesini talep edebilecek. İlgili usuli işlemlere, dijital para biriminin daha sonra müsadere edilmesi veya mağdurların taleplerinin karşılanması için güvenliğini sağlayacak gerekli önlemler bütününü belirleyecek uzmanların dahil edilmesi planlanıyor,” dedi.

Söz konusu yasa tasarısının Duma’da ilk okumada görüşülmek üzere hazırlandığı ve küçük değişiklikler yapılabileceği, ancak Adalet Bakanlığı’nın temel önerilerinin halihazırda onaylandığı bildirildi.

Mart ayında Rusya Merkez Bankası, sınırlı bir yatırımcı çevresinin özel bir deneysel yasal rejim çerçevesinde kripto para alıp satmasına izin veren kripto para yatırımlarının düzenlenmesine ilişkin önerileri hükümete sunmuştu. Bu rejimin dışında kripto para ile ödeme yapılması ve takası yasaklanacak.

Maliye Bakanlığı Mali Politika Dairesi Başkanı Aleksey Yakovlev ise forumda yaptığı açıklamada, devlet tarafından müsadere edilen kripto paraların, kripto para ile sınır ötesi ödemeler için oluşturulan deneysel yasal rejim çerçevesinde rubleye çevrilerek satılabileceğini söyledi.

Bu rejime halihazırda büyük finans kuruluşları ve ihracatçıların dahil olduğunu belirtti.

Yakovlev, “Bu deneysel yasal rejimin katılımcıları var ve (müsadere edilen) dijital para birimini realize etme seçeneklerinden biri olarak deneysel yasal rejimin altyapısını değerlendiriyoruz. Yani, burada devlete intikal etmiş bir dijital para birimi var ve ihtiyacı olanlara bu varlık satılabilir,” ifadelerini kullandı.

Rusya, Çin ve Hindistan’la petrol ticaretinde kripto para birimlerine yöneldi

Okumaya Devam Et

Rusya

Putin, Abhazya ve Güney Osetya için vatandaşlık sürecini kolaylaştırdı

Yayınlanma

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Abhazya ve Güney Osetya sakinlerinin Rusya vatandaşlığına geçişini kolaylaştıran kararnameyi imzaladı. Kararname, başvuru sahipleri için Rusya’da beş yıl ikamet etme zorunluluğu gibi bazı şartları kaldırıyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Abhazya ve Güney Osetya’da yaşayanların Rusya Federasyonu vatandaşlığına kabul koşullarını kolaylaştıran kararnameyi imzaladı.

Resmi Hukuki Bilgi Portalında yayımlanan belgeye göre, bu bölgelerin sakinleri artık belirli şartlardan muaf tutularak Rusya vatandaşlığına başvurabilecek.

Kararname, 26 Ağustos 2008 itibarıyla Abhazya veya Güney Osetya vatandaşı olan ve başvuru tarihinde bu vatandaşlıklarını kaybetmemiş, 18 yaşını doldurmuş ve medeni ehliyete sahip kişilerin, Rusya’da beş yıl sürekli ikamet etme gibi bazı zorunlu gereklilikler olmaksızın vatandaşlık başvurusunda bulunmalarına olanak tanıyor.

Belgede, “18 yaşını doldurmuş, medeni ehliyete sahip, 26 Ağustos 2008 tarihinde Abhazya Cumhuriyeti veya Güney Osetya Cumhuriyeti vatandaşı olan ve Rusya Federasyonu vatandaşlığına kabul başvurusunda bulundukları gün bu vatandaşlıklarını kaybetmemiş kişilerin, 28 Nisan 2023 tarihli ve 138-FZ sayılı ‘Rusya Federasyonu Vatandaşlığı Hakkında’ Federal Kanun’un 15. maddesinin 1. fıkrasının 1-3. bentlerinde öngörülen şartlara uymaksızın başvuru yapabilecekleri tespit edilmiştir,” ifadelerine yer verildi.

Bu düzenlemeyle, başvuru sahiplerinden istenen, oturma izni kararının verildiği tarihten vatandaşlık başvurusunun yapıldığı tarihe kadar Rusya’da beş yıl kesintisiz ikamet etme şartı kaldırılmış oldu.

Abhazya ve Güney Osetya vatandaşlarının başvurularını, bu ülkelerdeki Rus diplomatik temsilciliklerine yapabilecekleri belirtildi.

Bu adım, Rusya’nın Güney Osetya ile 2021’de ve Abhazya ile 2022’de imzaladığı çifte vatandaşlık konularının çözümüne ilişkin anlaşmalar doğrultusunda atıldı.

Putin, 5 Mart’ta Moskova’da Abhazya Devlet Başkanı Badra Gunba ile görüşmüştü.

Görüşmede Gunba, Abhazya sakinleri için Rusya vatandaşlığına ilişkin anlaşmanın onaylandığını hatırlatarak, başvuru mekanizmasının basitleştirilmesi gerektiğini vurgulamıştı.

Gunba, nüfusun yüzde 70’inden fazlasının halihazırda Rusya vatandaşı olduğunu ve geri kalanların da vatandaşlık almak istediğini belirtmişti.

Putin ise programın devam edeceğini teyit ederek sürecin hızlandırılması için talimat vermişti.

Abhazya’da seçimler ne getirecek? – 1

Okumaya Devam Et

Rusya

Kremlin: Putin-Trump görüşmesinde İstanbul’daki müzakerelerin sonuçları dikkate alınacak

Yayınlanma

Kremlin Sözcüsü Peskov, Rusya Devlet Başkanı Putin ile ABD Başkanı Trump’ın bugünkü telefon görüşmesinde İstanbul’da yapılan Rusya-Ukrayna müzakerelerinin sonuçlarını ele alacaklarını duyurdu. İstanbul’daki görüşmelerde esir takası ve ateşkes detayları üzerinde durulmuştu.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Donald Trump arasında gerçekleşecek telefon görüşmesinin, İstanbul’daki müzakerelerin sonuçları dikkate alınarak yapılacağını gazetecilere bildirdi.

TASS ajansının haberine göre Peskov, “İstanbul’da gerçekleşen müzakereler dikkate alındığında bu önemli bir görüşme,” dedi.

Sözcü, “Müzakerelerle ilgili [Kremlin olarak] söylenebilecek her şeyi, temel pozisyon noktalarını zaten dile getirdik,” diye ekledi.

Peskov, “Bekleyelim, görüşmenin sonuçlarına göre mümkün olan en kapsamlı açıklamayı yapacağız,” diyerek güvence verdi.

Rusya ile Ukrayna arasında 16 Mayıs’ta İstanbul’da müzakereler yapılmıştı.

Toplantının ardından Moskova ve Kiev, “1000’e 1000” formülüyle esir takası yapma, olası bir gelecekteki ateşkesin kendi vizyonlarını ayrıntılı olarak belirleyerek sunma ve müzakere sürecini devam ettirme konularında anlaşmaya varmıştı.

Rusya heyetine başkanlık eden Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinskiy, Rus tarafının görüşmenin sonuçlarından memnun olduğunu dile getirdi.

Medinskiy ayrıca, Ukrayna’nın devlet liderleri arasında doğrudan görüşme talep ettiğini ve Rusya’nın “bu talebi dikkate aldığını” ifade etti.

FT: Putin, Witkoff’un sunduğu barış planını reddetti

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English
OSZAR »