Bizi Takip Edin

Avrasya Günlüğü

Francis Acquah Amaning ile Çin-Afrika dijital işbirliğinin ilerlemesi ve potansiyeli üzerine röportaj

Yayınlanma

Internet Society Ghana Başkanı Francis Acquah Amaning, Guangming Online ile yaptığı son röportajda Çin’in dijital başarılarını ve Afrika-Çin işbirliğini vurguluyor.

Çin 6G ve otonom sürüş konusunda ilerleme kaydederken, Afrika hala 4G’yi benimsiyor. Amaning, Afrika’nın kendi dönüşümünü hızlandırmak için Çin’in dijitalleşme başarısından ders çıkarabileceğine inanıyor.

Çin-Gana işbirliği, Ganalı öğrencilerin Çin’de beceri kazanması ve yerel teknoloji gelişimini desteklemek için geri dönmesiyle eğitim değişimleri yoluyla güçlendi. Altyapı ortaklıkları da Afrika’nın dijital temelini basitleştirdi. Amaning, “Çin’in desteği Afrika’daki dijital uçurumun kapatılmasında hayati önem taşıyor” dedi.

Okumaya Devam Et

Avrasya Günlüğü

Dünya yüksek hızlı demiryolu kongresi Pekin’de başladı

Yayınlanma

12. Dünya Yüksek Hızlı Demiryolu Kongresi salı günü Pekin’de başladı.

Kongre, hızla gelişen sektörde yeniliklerin sergilenmesi, fikirlerin paylaşılması ve uluslararası işbirliğinin güçlendirilmesi için küresel bir platform işlevi görüyor.

Uluslararası bir endüstri galası olarak nitelendirilen dört günlük etkinlik, Çin Devlet Demiryolları Grubu ve Uluslararası Demiryolları Birliği tarafından ortaklaşa düzenleniyor. Etkinliğe, dünyanın dört bir yanından 3.000’den fazla temsilci katılıyor.

Üst düzey hükümet yetkilileri, diplomatlar, şirket yöneticileri ve önde gelen uzmanlar, sektörde sürdürülebilir ve yüksek kaliteli büyümeyi teşvik etmek amacıyla, yüksek hızlı demiryolu geliştirme ve inovasyonunun geleceğine ilişkin önemli konuları ele almak üzere bir araya geldi.

Dünya Yüksek Hızlı Demiryolları Kongresi, 2-3 yılda bir düzenlenen bir Uluslararası Demiryolları Birliği (UIC) etkinliğidir. Kongre, 1992 yılında ilk kez düzenlendiğinden bu yana on bir kez başarıyla gerçekleştirilmiş olup, günümüzde yüksek hızlı demiryolları ile ilgili işletme ve teknoloji konularını ele alan en önde gelen ve en büyük ölçekli küresel etkinlik olarak dünya çapında tanınmaktadır.

Okumaya Devam Et

Avrasya Günlüğü

Çin’den, Japon saldırganlığına ve faşizme karşı zaferin 80. yıl dönümü anısına sergi

Yayınlanma

Çin, Japon Saldırısına Karşı Çin Halkının Direniş Savaşı ve Dünya Anti-Faşist Savaşı’nın 80. yıldönümü anısına 7 Temmuz’da özel bir sergi açtı.

Çin Halkının Japon Saldırganlığına Karşı Direniş Savaşı Müzesi küratörü Luo Cunkang, sergiyi geçen perşembe günü Pekin’de düzenlenen basın toplantısında bu haberi duyurdu. Luo, serginin Çin’in dünya çapındaki anti-faşist mücadelede ana doğu cephesi olarak öne çıktığını vurgulayarak, savaş sırasında Çin’in yaptığı büyük katkılar ve fedakarlıkları yansıttığını söyledi.

12.200 metrekarelik bir alana yayılan sergide 1.525 fotoğraf ve 3.237 eser yer alıyor. Sergi, değerli eserler ve infografiklerden oluşan koleksiyonuyla, Çin’in Japon militarist güçlerinin büyük bir kısmını nasıl ısrarla durdurup direndiğini, müttefik güçlere nasıl hayati destek sağladığını ve böylece nihai zafere önemli katkılar sağladığını gösteriyor.

Ayrıca sergide, Çin Halkının Japon Saldırganlığına Karşı Direniş Savaşı’nı belgeleyen devasa bir fotoğraf duvarı, müttefik güçlere Çin’in askeri desteğini anlatan sürükleyici enstalasyonlar ve Çin’in küresel çabadaki önemli rolünü vurgulamak için tasarlanmış büyük ölçekli tematik videolar yer alıyor.

Ziyaretçilere sürükleyici bir deneyim sunmak için çeşitli modern sergileme teknikleri kullanılarak değerli eserler, arşiv belgeleri, tarihi görüntüler, sanat eserleri ve tarihi sahneler de sergileniyor.

Sergi, Çin Halkının Japon Saldırganlığına Karşı Direniş Savaşı ve Dünya Anti-Faşist Savaşı’nın 80. yıldönümünü anmak için düzenlenen bir dizi kültürel etkinliğin bir parçası. Çin ile uluslararası toplum arasındaki diyaloğu teşvik etmek amacıyla bu konuyla ilgili belgeseller de yayınlanacak.

Belgesellerden biri, Çin Global Televizyon Ağı ve Tüm Rusya Devlet Televizyon ve Radyo Yayıncılık Şirketi’nin ortak yapımı olan “Büyük Zafer — Sovyet Fotoğrafçının Gözünden Çin Halkının Japon Saldırısına Karşı Direniş Savaşı” olacak.

Bu film, ünlü Sovyet savaş fotoğrafçısı ve belgesel yapımcısı Roman Karmen’in Çin’de geçirdiği zamanlardaki deneyimlerini derinlemesine inceliyor. Arşiv görüntüleri ve tarihsel bağlam aracılığıyla, İkinci Dünya Savaşı sırasında Çin’in rolünü vurguluyor.

Okumaya Devam Et

Avrasya Günlüğü

BRICS Zirvesi’nde ‘çok taraflılık’ ve barış vurgusu

Yayınlanma

Brezilya’nın ev sahipliğinde Rio de Janeiro kentinde düzenlenen BRICS Liderler Zirvesi kapsamında ortak bildiri yayımlandı.

6-7 Temmuz’da düzenlenen 17. BRICS Zirvesi’nde, İran’a yönelik askeri saldırılar kınanırken Gazze’de acil ve kalıcı ateşkes sağlanması yönünde çağrı yapıldı.

Grup tarafından yayımlanan ortak bildiride, İran’a yönelik askeri saldırıların “uluslararası hukukun ve Birleşmiş Milletler (BM) Şartı’nın ihlali” olduğu belirtildi.

BRICS bildirisinde, Orta Doğu’daki güvenlik durumunun tırmanmasından ve sivil altyapı ile barışçıl nükleer tesislere yönelik kasıtlı saldırılardan “derin endişe” duyulduğu ifade edildi.

Grup, bölgesel zorlukların çözümünü amaçlayan diplomatik girişimlere destek verdiğini vurgulayarak, konuyu ele alması için BM Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) çağrıda bulundu.

Bildiride, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ederken işgal altındaki Filistin topraklarındaki durumdan duyulan endişe de yinelendi.

Başta uluslararası insani hukuk ve insan hakları hukuku olmak üzere tüm uluslararası hukuk ihlallerinin kınandığı metinde, açlığın bir savaş yöntemi olarak kullanılmasına özellikle dikkat çekildi.

Taraflara, acil, kalıcı ve koşulsuz bir ateşkese ulaşmak amacıyla iyi niyetle daha fazla müzakereye girmeleri çağrısı yapıldı. Ayrıca, Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’na (UNRWA) verilen “sarsılmaz” destek teyit edildi.

Lübnan’daki ateşkesten memnuniyet duyulduğu belirtilen bildiride, tüm taraflara “şartlara sıkı sıkıya bağlı kalmaları” çağrısında bulunuldu.

Ateşkesin ve Lübnan’ın egemenliği ile toprak bütünlüğünün devam eden ihlalleri kınandı.

Bildiride İsrail’e, “Lübnan hükümeti ile üzerinde anlaşılan şartlara saygı duyması ve işgalci güçlerini tüm Lübnan topraklarından çekmesi” çağrısı yapıldı.

BRICS, Suriye’nin egemenliğine, bağımsızlığına, birliğine ve toprak bütünlüğüne olan bağlılığını da teyit etti. BMGK’nin 2254 sayılı kararının ilkelerine dayanan, Suriye liderliğinde barışçıl ve kapsayıcı bir siyasi süreç çağrısında bulunuldu.

Suriye’nin bazı bölgelerinin kısmen işgal edilmesi şiddetle kınanırken, İsrail’e güçlerini gecikmeksizin çekmesi için çağrı yapıldı. Suriye’deki yabancı terörist savaşçıların varlığının oluşturduğu tehdit de kınandı.

Çin Başbakanından çok taraflılık vurgusu

Çin Başbakanı Li Qiang, zirvede yaptığı konuşmada, BRICS ülkelerine çok taraflılığı savunarak küresel yönetişim reformunu ilerletme ve ekonomik kalkınmaya odaklanma çağrısı yaptı.

Li, zirve kapsamında “Barış ve Güvenlik ve Küresel Yönetişimin Reformu” oturumunda katılımcılara hitap etti.

Li, BRICS ülkelerini bağımsızlık ve öz güveni koruyarak kalkınma ve ekonomik büyümeye odaklanmaya ve küresel yönetişim reformunu ilerletmeye davet etti.

Yüzyılda görülmemiş değişikliklerin hızla gerçekleştiğini söyleyen Li, uluslararası düzenin ciddi şekilde sorgulandığını ve çok taraflı kurumların otoritesinin ve etkinliğinin azaldığını belirtti.

Li, “tek taraflılığın ve korumacılığın yükselişte olduğu giderek çalkantılı bir dünyada BRICS ülkelerinin dayanışmayı ve koordinasyonu artırmaları” gerektiğini vurguladı.

Birleşmiş Milletler (BM) Şartı’nın amaç ve ilkelerinin savunulmasının önemini vurgulayan Li, BRICS ülkelerine çok taraflılığı desteklemeleri, ortak kalkınmayı teşvik etmeleri çağrısı yaptı.

Li, Küresel Güney’in öncü gücünün BRICS bloku olduğuna dikkati çekerek, blok ülkelerinin bağımsızlığı ve öz güveni savunmaları, sorumluluk duygusu göstermeleri, fikir birliği ve sinerji oluşturmada daha büyük bir rol oynamaları gerektiğinin altını çizdi.

BRICS’in küresel yükselişi

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın kurucuları arasında yer aldığı BRICS, dünya ekonomisinde önemli yere sahip bulunuyor.

2023’te Mısır, Etiyopya, İran ve BAE’nin katılımıyla genişleyen gruba, 2025’in başında Endonezya da katıldı.

Brezilya’daki zirvede Küresel Güney çağının başladığı vurgulandı.

BRICS ülkeleri bugün küresel ekonomik büyümenin yarısını, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 45’ini ve küresel GSYİH’nin yaklaşık yüzde 40’ını oluştururken, G7’nin payı ise yüzde 29’da kalıyor.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English
OSZAR »