Bizi Takip Edin

Rusya

Putin, Rusya Kara Kuvvetleri Komutanı Salyukov’u görevden aldı

Yayınlanma

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Oleg Salyukov’u görevden alarak Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcılığına atadı. Kararname, Salyukov’un askeri hizmet için üst yaş sınırına yaklaşmasıyla aynı döneme denk geldi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Orgeneral Oleg Salyukov’u Rusya Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevinden alarak Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcılığına atadı.

Söz konusu atama, Salyukov’un 21 Mayıs’ta askeri hizmet için zorunlu olan üst yaş sınırına ulaşacak olması sebebiyle gerçekleşti.

Kararnamede, “Salyukov Oleg Leonidoviç’in, mevcut görevinden alınarak Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcılığına atanmasına karar verilmiştir,” denildi.

Orgeneral Salyukov, 2008-2010 yılları arasında Uzak Doğu Askeri Bölgesi birliklerine komuta etmiş, ardından 2014 yılına kadar Rusya Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkan Yardımcılığı görevini yürütmüştü.

Mayıs 2014’te devlet başkanlığı kararnamesiyle Kara Kuvvetleri Komutanlığına atanmıştı.

2023 yılında ise Ukrayna’daki birleşik Rus kuvvetleri komutan yardımcılığı görevine getirilmişti.

Salyukov ayrıca, 9 Mayıs 2025’te Zafer’in 80. yıl dönümü şerefine Kızıl Meydan’da düzenlenen askeri geçit törenini komuta etmişti.

Yeni göreve atanması, generalin 21 Mayıs’ta 70 yaşına basarak askeri hizmet için belirlenen azami yaş sınırına ulaşmasının hemen öncesine denk geldi.

Mevcut Rusya yasalarına göre, bu yaştaki subayların, haklarında özel bir istisna kararı olmadıkça silahlı kuvvetlerden ayrılmaları gerekiyor.

Salyukov, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesi nedeniyle bazı Batılı ülkeler tarafından uygulanan yaptırımlar listesinde bulunuyor.

Oleg Salyukov’un yeni görev aldığı Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi’nin başkanlığını, 2024 yılından bu yana eski Savunma Bakanı Sergey Şoygu yürütüyor.

İstanbul 2025’in, İstanbul 2022’den farkı ne?

Rusya

Putin, Abhazya ve Güney Osetya için vatandaşlık sürecini kolaylaştırdı

Yayınlanma

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Abhazya ve Güney Osetya sakinlerinin Rusya vatandaşlığına geçişini kolaylaştıran kararnameyi imzaladı. Kararname, başvuru sahipleri için Rusya’da beş yıl ikamet etme zorunluluğu gibi bazı şartları kaldırıyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Abhazya ve Güney Osetya’da yaşayanların Rusya Federasyonu vatandaşlığına kabul koşullarını kolaylaştıran kararnameyi imzaladı.

Resmi Hukuki Bilgi Portalında yayımlanan belgeye göre, bu bölgelerin sakinleri artık belirli şartlardan muaf tutularak Rusya vatandaşlığına başvurabilecek.

Kararname, 26 Ağustos 2008 itibarıyla Abhazya veya Güney Osetya vatandaşı olan ve başvuru tarihinde bu vatandaşlıklarını kaybetmemiş, 18 yaşını doldurmuş ve medeni ehliyete sahip kişilerin, Rusya’da beş yıl sürekli ikamet etme gibi bazı zorunlu gereklilikler olmaksızın vatandaşlık başvurusunda bulunmalarına olanak tanıyor.

Belgede, “18 yaşını doldurmuş, medeni ehliyete sahip, 26 Ağustos 2008 tarihinde Abhazya Cumhuriyeti veya Güney Osetya Cumhuriyeti vatandaşı olan ve Rusya Federasyonu vatandaşlığına kabul başvurusunda bulundukları gün bu vatandaşlıklarını kaybetmemiş kişilerin, 28 Nisan 2023 tarihli ve 138-FZ sayılı ‘Rusya Federasyonu Vatandaşlığı Hakkında’ Federal Kanun’un 15. maddesinin 1. fıkrasının 1-3. bentlerinde öngörülen şartlara uymaksızın başvuru yapabilecekleri tespit edilmiştir,” ifadelerine yer verildi.

Bu düzenlemeyle, başvuru sahiplerinden istenen, oturma izni kararının verildiği tarihten vatandaşlık başvurusunun yapıldığı tarihe kadar Rusya’da beş yıl kesintisiz ikamet etme şartı kaldırılmış oldu.

Abhazya ve Güney Osetya vatandaşlarının başvurularını, bu ülkelerdeki Rus diplomatik temsilciliklerine yapabilecekleri belirtildi.

Bu adım, Rusya’nın Güney Osetya ile 2021’de ve Abhazya ile 2022’de imzaladığı çifte vatandaşlık konularının çözümüne ilişkin anlaşmalar doğrultusunda atıldı.

Putin, 5 Mart’ta Moskova’da Abhazya Devlet Başkanı Badra Gunba ile görüşmüştü.

Görüşmede Gunba, Abhazya sakinleri için Rusya vatandaşlığına ilişkin anlaşmanın onaylandığını hatırlatarak, başvuru mekanizmasının basitleştirilmesi gerektiğini vurgulamıştı.

Gunba, nüfusun yüzde 70’inden fazlasının halihazırda Rusya vatandaşı olduğunu ve geri kalanların da vatandaşlık almak istediğini belirtmişti.

Putin ise programın devam edeceğini teyit ederek sürecin hızlandırılması için talimat vermişti.

Abhazya’da seçimler ne getirecek? – 1

Okumaya Devam Et

Rusya

Kremlin: Putin-Trump görüşmesinde İstanbul’daki müzakerelerin sonuçları dikkate alınacak

Yayınlanma

Kremlin Sözcüsü Peskov, Rusya Devlet Başkanı Putin ile ABD Başkanı Trump’ın bugünkü telefon görüşmesinde İstanbul’da yapılan Rusya-Ukrayna müzakerelerinin sonuçlarını ele alacaklarını duyurdu. İstanbul’daki görüşmelerde esir takası ve ateşkes detayları üzerinde durulmuştu.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Donald Trump arasında gerçekleşecek telefon görüşmesinin, İstanbul’daki müzakerelerin sonuçları dikkate alınarak yapılacağını gazetecilere bildirdi.

TASS ajansının haberine göre Peskov, “İstanbul’da gerçekleşen müzakereler dikkate alındığında bu önemli bir görüşme,” dedi.

Sözcü, “Müzakerelerle ilgili [Kremlin olarak] söylenebilecek her şeyi, temel pozisyon noktalarını zaten dile getirdik,” diye ekledi.

Peskov, “Bekleyelim, görüşmenin sonuçlarına göre mümkün olan en kapsamlı açıklamayı yapacağız,” diyerek güvence verdi.

Rusya ile Ukrayna arasında 16 Mayıs’ta İstanbul’da müzakereler yapılmıştı.

Toplantının ardından Moskova ve Kiev, “1000’e 1000” formülüyle esir takası yapma, olası bir gelecekteki ateşkesin kendi vizyonlarını ayrıntılı olarak belirleyerek sunma ve müzakere sürecini devam ettirme konularında anlaşmaya varmıştı.

Rusya heyetine başkanlık eden Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinskiy, Rus tarafının görüşmenin sonuçlarından memnun olduğunu dile getirdi.

Medinskiy ayrıca, Ukrayna’nın devlet liderleri arasında doğrudan görüşme talep ettiğini ve Rusya’nın “bu talebi dikkate aldığını” ifade etti.

FT: Putin, Witkoff’un sunduğu barış planını reddetti

Okumaya Devam Et

Rusya

Medinskiy: Hruşçov, Kırım’ı iktidarı için feda etti

Yayınlanma

Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Vladimir Medinskiy, Kırım’ın 1954’te Ukrayna’ya devredilmesinin dönemin Sovyet lideri Nikita Hruşçov’un kişisel iktidarını güçlendirme amaçlı siyasi bir hamle olduğunu söyledi. Medinskiy, Hruşçov’un Ukraynalı yöneticilerin desteğine ihtiyaç duyduğunu ve resmi gerekçelerin “saçmalık” olduğunu belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Vladimir Medinskiy, gazeteci Vladimir Solovyov’un Solovyov.Live yayınındaki “Rus Tarihinden Hikayeler” programında yaptığı açıklamada, Kırım’ın 1954 yılında Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’ne devredilmesinin, dönemin Sovyetler Birliği Komünist Partisi (SBKP) Merkez Komitesi Birinci Sekreteri Nikita Hruşçov’un iktidarını güçlendirme amacına yönelik siyasi bir hamle olduğunu ifade etti.

Medinskiy, “Hruşçov pamuk ipliğine bağlıydı, her oya, özellikle Ukraynalı yöneticilerin oylarına ihtiyacı vardı, Merkez Komitede bu oylara muhtaçtı. Bütün bunlar suyun Ukrayna’dan geldiği, bazı tarihi bağlar, birleşik bir ulusal ekonomik kompleks olduğu şeklinde açıklandı, bunların hepsi saçmalık,” dedi.

Kırım, 19 Şubat 1954 tarihinde Ukrayna Sovyetine dahil edilmişti. Devir işleminin başlatıcısının, 1938’den 1949’a kadar kısa bir ara dışında Ukrayna Komünist Partisi Merkez Komitesi’ne başkanlık eden, yani fiilen cumhuriyeti yöneten Hruşçov olduğu kabul ediliyor.

Kırım’ın “aidiyet” değişikliğinin resmi gerekçelerinden biri olarak, yarımadanın İkinci Dünya Savaşı sonrası yaşadığı ağır ekonomik durum gösteriliyordu.

Yarımada, 2014 yılında düzenlenen ve sakinlerinin büyük çoğunluğunun Rusya Federasyonu’na katılma yönünde oy kullandığı referandumun ardından yeniden Rusya Federasyonu topraklarına katılmıştı.

Rusya Başsavcılığı, 2015 yılında Kırım’ın 1954’te Ukrayna’ya devredilmesini anayasaya aykırı bulmuştu.

Geçtiğimiz yılın mayıs ayında ise Rus milletvekilleri, Rusya’nın “hukuki mirasının temizlenmesi” amacıyla Kırım’ın 1954’te Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti’nden Ukrayna Sovyetine devredilmesi kararının geçersiz sayılmasını öneren bir yasa tasarısını parlamentonun alt kanadı Duma’ya sundu.

Tasarıya ekli gerekçede, projenin “SSCB ve RSFSC’nin yasal halefi olan Rusya Federasyonu’nun hukuki mirasını, hukuki dayanağı olmayan ancak kanunsuzluğa yol açan geçersiz tasarruflardan arındırmayı amaçladığı” belirtildi.

Narışkin: Batı, Rusya’yı bölme peşinde

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English
OSZAR »