Rusya
Rusya makroekonomik tahminlerini güncelledi, bütçe açığı beklentisi arttı

Rusya İktisadi Kalkınma Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı, 2025 yılına ilişkin makroekonomik tahminlerini güncelledi. Enflasyon beklentisi artırılırken, petrol fiyatı ve dolar kuru tahminleri düşürüldü; bu durum bütçe açığı öngörüsünün üç katına çıkmasına yol açtı. Maliye Bakanı Anton Siluanov, tüm sosyal ve savunma harcamalarının planlandığı gibi yerine getirileceğini belirtti.
Rusya İktisadi Kalkınma Bakanlığı, nisan ayı makroekonomik tahminlerinde bazı göstergeleri daha ihtiyatlı bir seviyeye çekerken, Maliye Bakanlığı’nın beklediği bütçe açığı ise önemli ölçüde arttı.
İktisadi Kalkınma Bakanlığı’nın 2025 yılı için enflasyon tahmini, eylül ayındaki yüzde 4,5 seviyesinden yüzde 7,6’ya yükseltildi.
Rus Ural petrolünün varil fiyatı tahmini 69,7 dolardan 56 dolara düşürülürken, dolar/ruble kuru tahmini ise 96,5 rubleden 94,3 rubleye indirildi.
Sıkı para politikası koşullarının (politika faizi yüzde 21) devam etmesine rağmen, Rusya’nın bu yılki GSYİH büyüme tahmini yüzde 2,5 olarak değişmedi.
Petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle Maliye Bakanlığı, bütçenin petrol ve doğalgaz gelirleri tahminini düşürerek bütçe açığını 3 kat artırdı.
Bu yıl toplam kamu gelirlerinin, sonbaharda bütçe hazırlanırken planlanan 40,3 trilyon ruble yerine 38,5 trilyon ruble olacağı öngörülüyor.
Bütçe açığının ise sonbahardaki 1,17 trilyon ruble (GSYİH’nin yüzde 0,5’i) yerine 3,79 trilyon rubleye (tahmini GSYİH’nin yüzde 1,7’si) çıkması bekleniyor.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, petrol fiyatı tahminindeki yaklaşık yüzde 20’lik düşüş nedeniyle bütçe 2025 yılında ek petrol ve doğalgaz geliri elde edemeyecek. Başlangıçta bu gelirin 1,8 trilyon ruble olması bekleniyordu.
Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan güncellenmiş parametrelere göre, 2025 yılında federal bütçenin toplam harcamaları 42,3 trilyon ruble olacak.
Bu rakam, bütçe hazırlanırken planlanandan 829 milyar ruble daha fazla. Bu artış, bütçe kanununda belirtilen rakamdan 829 milyar ruble daha fazla olması beklenen 30,19 trilyon ruble seviyesindeki ek petrol dışı gelirlerle tamamen finanse edilecek.
Maliye Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan materyallerde, petrol dışı gelirlerdeki artışın “bazı vergilerin ve vergi dışı ödemelerin girişindeki artıştan” kaynaklandığı belirtildi.
Maliye Bakanı Anton Siluanov, bakanlığın açıklamasında yer alan ifadelerinde bütçe önceliklerinin değişmediğini vurguladı.
Siluanov, “Vatandaşlara sosyal destek, devletin savunma ve güvenliğinin mali olarak sağlanması, özel operasyon katılımcılarının ailelerine destek ve ülkenin teknolojik liderliğinin güvence altına alınması önceliklerimiz olmaya devam ediyor. Ulusal kalkınma hedeflerinin hayata geçirilmesi de dahil olmak üzere bütçede planlanan her şey, dış koşullar ve faktörlerden bağımsız olarak yerine getirilecektir,” dedi.
Maliye Bakanlığı, 2025 bütçesindeki değişikliklerin haziran ayı sonuna kadar parlamento tarafından kabul edilmesini bekliyor. Bakanlık, 2026–2028 bütçesinin hazırlanmasının ardından bu yıla ilişkin tahminini güncelleyecek.
Ekonomistler, makroekonomik tahminlerdeki değişikliğin genel olarak teknik ve düzenli bir nitelik taşıdığını ve Rusya ekonomisi ile vatandaşları üzerinde önemli bir etkisinin olmayacağını belirtiyor.
Sovcombank Baş Analisti Mihail Vasilyev, Vedomosti gazetesine verdiği demeçte, İktisadi Kalkınma Bakanlığı’nın her ilkbahar ve sonbaharda yeni verilere göre makroekonomik tahminini güncellediğini, ardından Maliye Bakanlığı’nın da bakanlığın yeni tahminine ve bütçe kuralına uygun olarak bütçe parametrelerini güncellediğini kaydetti.
Vasilyev, enflasyon tahmininin genel beklentilerle uyumlu olduğunu, Rusya Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyonunu yüzde 7 ila 8 olarak tahmin ettiğini, piyasa beklentisinin ise yüzde 7 civarında bulunduğunu söyledi.
Finam Makroekonomik Analiz Departmanı Başkanı Olga Belenkaya ise, daha yüksek enflasyonun daha sıkı bir para politikasına işaret ettiğini belirtti.
Siluanov’un daha önce belirttiği gibi, Rusya’nın 2025 federal bütçesi ve 2025–2027 planlama dönemi, 2025’te Merkez Bankası’nın ortalama politika faizinin yüzde 15,1 olacağı varsayımıyla hazırlanmıştı.
Ancak faiz oranı altı aydır yüzde 21 seviyesinde bulunuyor ve Merkez Bankası yıl ortalamasının yüzde 19,5–21,5 aralığında olacağını tahmin ediyor.
Belenkaya, daha sıkı para politikası nedeniyle ekonomik büyümedeki yavaşlamanın, geçen yıl eylül ayında bu yılki bütçe planlanırken öngörülenden daha hızlı olacağına dikkat çekti.
Bu durum, yatırım büyümesi, maaşlar, perakende ticaret cirosu ve nüfusa yönelik ücretli hizmetler tahminlerini de kapsıyor.
Ekonomist, ayrıca daha yüksek politika faizi ve enflasyon seviyesinin, bütçenin sübvansiyonlu konut kredileri ve enflasyona bağlı ödemelerin endekslenmesi için ek harcamalarına yansıdığını da sözlerine ekledi.
Vasilyev, bu yılki petrol fiyatı tahminindeki düşüşün, ticaret savaşları nedeniyle küresel ekonomideki kötüleşmeyi ve OPEC+ ittifakının petrol üretimini aylık olarak artırma yönündeki yeni politikasını yansıttığını söyledi.
14 Mayıs’ta gün içinde Brent petrolünün temmuz vadeli kontratları Londra ICE Futures borsasında yüzde 0,3 düşüşle varil başına 66,42 dolara gerilemişti.
WTI petrolünün haziran vadeli kontratları ise NYMEX borsasında yüzde 0,36 düşüşle 63,44 dolardan işlem görüyordu.
Vasilyev, küresel standartlara göre bunun oldukça küçük bir bütçe açığı olduğunu ve son yıllarda Rusya için normal kabul edildiğini de ekledi.
Karşılaştırma yapmak gerekirse, geçen yıl bütçe açığı GSYİH’nin yüzde 1,7’si, 2023’te yüzde 1,9’u ve 2022’de yüzde 2,1’i seviyesindeydi.
PSB Analitik ve Uzmanlık Merkezi Yönetici Uzmanı Denis Popov, devlet maliyesindeki durumun objektif bir şekilde yansıtılmasının, Rusya hükümetinin bütçenin gelir tarafını güçlendirme (öncelikle vergi ve harçların tahsilat verimliliğini artırarak) ve bütçe harcamalarını finanse etme çabalarını pekiştirmesi gerektiğini belirtti.
Popov, ayrıca hükümetin Merkez Bankası ile birlikte, ekonominin aşırı soğuma tehdidini ortadan kaldırarak Rusya ekonomisinin “yumuşak inişini” sağlamak için politikalarını zamanında ayarlayabileceğini de ekledi.
Vasilyev, bütçe açığındaki artışın bütçe kuralına uygun olarak yapıldığını hatırlatarak, eksik kalan petrol ve doğalgaz gelirlerinin Varlık Fonu kaynaklarıyla telafi edileceğini, ek petrol dışı gelirlerin ise harcamalara yönlendirileceğini belirtti.
VTB Grubu Baş Ekonomisti Rodion Latıpov, bu yılki bütçenin varil başına 60 dolar petrol fiyatında yapısal olarak dengeli olduğunu ve toplam açığın büyük ölçüde bu fiyattan sapmayla belirleneceğini dile getirdi. Eksik petrol ve doğalgaz gelirlerinin finansman kaynağı, yeterli likit varlığa sahip olan Varlık Fonu olacak.
Mayıs ayı başında Siluanov, Maliye Bakanlığı’nın yıl sonunda Varlık Fonu’ndan 447 milyar ruble kullanmayı planladığını söylemiş ve “Ek borçlanma hacmi veya petrol dışı gelirlerdeki artışın üzerinde harcama artışı öngörmüyoruz,” demişti.
Ayrıca Maliye Bakanlığı, şu anda hükümetin incelemesinde olan özelleştirme programını ek gelir kaynağı olarak değerlendirmiyor.
Siluanov, bakanlığın önerilerinin desteklenmesi hâlinde, hisse ve pay satışlarından elde edilecek fonların bu şirketlerin gelişimine yönlendirilmesinin planlandığını belirtti.
Siluanov, harcamalardaki artışa ve petrol ve doğalgaz gelirlerindeki azalmaya rağmen Maliye Bakanlığı’nın bu yıl hazinenin gelir tarafını desteklemek için “olağan dışı” mali önlemlere başvurmayı planlamadığını vurguladı.
Bakan, iş dünyasının bu tür vergi kararlarına genellikle olumsuz yaklaştığını ve bunların ancak müzakere edildikten sonra ve mali yılın başından itibaren uygulanmasını talep ettiğini ekledi. “Bu yıl bu tür kararları değerlendirmiyoruz,” diye altını çizdi.
Vasilyev, gerekirse Maliye Bakanlığı’nın yıl sonunda borçlanma programını daha da artırabileceğini ve bunu 2024 ve 2022 yıllarında olduğu gibi bankalar arasında popüler olan değişken kuponlu tahviller ihraç ederek gerçekleştirebileceğini belirtti.
Maliye Bakanlığı’nın bu yılki devlet tahvili ihraç planı 4,8 trilyon ruble. Yıl başından bu yana bakanlık 1,7 trilyon ruble tutarında devlet tahvili ihraç etti, bu da yıllık planın yüzde 36’sına denk geliyor.
Rusya ekonomisi, 2022’den bu yana ilk kez ilk çeyreği daralmayla tamamladı
Rusya
Medinskiy: Savaş ve müzakereler tarihte her zaman eş zamanlı yürür

Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Vladimir Medinskiy, savaş ve müzakerelerin tarihte her zaman eş zamanlı yürütüldüğünü belirtti. Medinskiy, İstanbul’da Ukrayna ile devam eden görüşmeler bağlamında, bu durumun tarihsel örneklerle sabit olduğunu ifade etti.
Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı ve İstanbul’daki Ukrayna müzakerelerinde Rus heyetine başkanlık eden Vladimir Medinskiy, Rossiya-1 televizyonuna verdiği mülakatta, savaş ve müzakerelerin tarihte her zaman eş zamanlı yürütüldüğünü ifade etti.
Medinskiy, Napolyon’un “Savaş ve müzakereler genellikle eş zamanlı yürütülür,” sözüne atıfta bulunarak bu durumu vurguladı.
Medinskiy, dünya tarihindeki çeşitli çatışmalardan örnekler vererek, askeri operasyonların müzakerelerle aynı anda yürütüldüğünü belirtti. Medinskiy, “Vietnam Savaşı’nda ABD ve Vietnam arasında askeri operasyonlar sırasında sürekli müzakereler yapıldı; Kore Savaşı’nda da askeri operasyonlar sırasında sürekli müzakereler oldu; 20. yüzyıldan örnek verecek olursak Sovyet-Finlandiya Savaşı. Aslında tarih şaşırtıcı bir şekilde tekerrür ediyor,” diye ekledi.
Medinskiy, “Askeri operasyonlar sırasında barış müzakereleri yapılır ve sonunda bu barış müzakerelerinde bir sonuca varılır, ardından barış anlaşması imzalanır ve askeri operasyonlar sona erer. Bunu şunun için söylüyorum, savaş ve müzakereler tarihte her zaman eş zamanlı yürür,” ifadelerini kullandı.
Devlet Başkanı Yardımcısı, Moskova’nın Kiev ile temasları İstanbul sürecinin devamı olarak gördüğünü bir kez daha vurguladı.
Daha önce, 14 Mayıs’ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’yı İstanbul’daki müzakerelerde temsil edecek heyetin yapısını onaylamıştı.
Rus heyetine, üç yıl önceki gibi Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Vladimir Medinskiy başkanlık ediyor.
Heyet üyeleri arasında Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Galuzin, Rusya Genelkurmay Başkanlığı Ana Harekat Dairesi Başkanı İgor Kostyukov ve Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Aleksandr Fomin bulunuyor.
Medinskiy ve Fomin, 2022 yılında Ukrayna ile yapılan müzakere heyetinde de yer almıştı.
Ukrayna heyetine ise 2022’deki İstanbul müzakerelerine katılan Savunma Bakanı Rustem Umerov başkanlık etti. Heyette Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Kislitsa, Ukrayna Güvenlik Teşkilatı (SBU) Başkan Yardımcısı Aleksandr Poklad, Dış İstihbarat Teşkilatı Başkan Yardımcısı Oleg Lugovskiy ve diğer yetkililer yer alıyor.
Rusya ile Ukrayna arasında 2022’de başlayan çatışmadan bu yana taraflar birçok kez çözüm girişiminde bulundu.
İlk üç tur müzakere Belarus’ta yapıldı: 28 Şubat’ta Gomel’de, 3 ve 7 Mart’ta Brest’te; ancak kilit konularda anlaşmaya varılamadı.
10 Mart 2022’de Antalya Diplomasi Forumu marjında Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanları bir araya geldi, fakat bu toplantı da ilerleme sağlamadı.
Daha önemli bir gelişme, 29 Mart’ta İstanbul’daki Dolmabahçe Sarayı’nda yapılan toplantıda yaşandı. Bu toplantıda Ukrayna heyeti, Rus tarafına olası bir anlaşma taslağı ve garantör ülkeler listesi sundu.
Fakat 17 Mayıs’ta Ukrayna müzakereleri resmi olarak askıya aldı ve 4 Ekim’de Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile diyalog kurulmasının imkânsızlığına dair Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi kararını imzaladı.
Diplomatik çıkmaza rağmen, 22 Temmuz 2022’de İstanbul’da Birleşmiş Milletler ve Türkiye’nin arabuluculuğuyla Karadeniz Tahıl Girişimi üzerinde anlaşmaya varıldı.
18 Mart’ta ABD Başkanı Donald Trump ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasında yapılan telefon görüşmesinin ardından Rus tarafı, enerji altyapısına yönelik saldırılardan karşılıklı vazgeçme fikrini destekledi. Ertesi gün Devlet Başkanı Zelenskiy de benzer önlemlere onay verdi.
11 Mayıs 2025 gecesi Devlet Başkanı Putin, Ukrayna ile İstanbul’da ön koşulsuz doğrudan müzakereler yapılması önerisinde bulundu.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, görüşmeye ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu ifade etti.
Trump, Rus mevkidaşının Ukrayna ile doğrudan müzakerelerin yeniden başlatılması önerisini desteklerken, Zelenskiy 15 Mayıs’ta İstanbul’da yapılması planlanan müzakerelere katılacaklarını teyit etti.
İstanbul barış müzakerelerinin ilk günü olan 15 Mayıs’ta Rusya ve Ukrayna heyetleri arasında doğrudan görüşme gerçekleşmedi.
Rus heyeti başkanı Vladimir Medinskiy, İstanbul’daki Rusya Başkonsolosluğu binası önünde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Kiev ile doğrudan temasların görevinin, çatışmanın temel nedenlerini ortadan kaldırarak uzun vadeli barışın tesis edilmesi olduğunu belirtti.
Medinskiy, Rus tarafının İstanbul’daki barış müzakerelerinde olası uzlaşmaları tartışmaya hazır olduğunu ve bu toplantıyı 2022’de yapılan barış müzakerelerinin devamı olarak gördüğünü kaydetti.
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Ankara’da düzenlediği basın toplantısında, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’a saygısından dolayı Savunma Bakanı Rustem Umerov başkanlığındaki Ukrayna heyetini İstanbul’a gönderdiğini söyledi.
Akşam saatlerinde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Devlet Başkanı Yardımcısı Vladimir Medinskiy başkanlığındaki Rus heyetiyle bir görüşme gerçekleştirdi.
Rusya ve Ukrayna, ‘1000’e 1000′ esasına göre esir takası konusunda anlaştı
Rusya
Rusya, Afganistan üzerinden Hindistan ve Pakistan’a demiryolu istiyor

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksey Overçuk, Moskova’nın Afganistan’da Hindistan ve Pakistan’a ulaşacak bir demiryolu ağı geliştirmekle ilgilendiğini açıkladı.
Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksey Overçuk, KazanForum çerçevesinde düzenlenen Rus-Afgan iş forumunda yaptığı konuşmada, Moskova’nın Afganistan’da Hindistan ve Pakistan’a erişim sağlayacak bir demiryolu ağı geliştirilmesiyle ilgilendiğini ifade etti.
Kommersant gazetesinin aktardığına göre Overçuk, bu stratejik projenin ekonomik fizibilite çalışmasının 2026 yılının başlarına kadar hazırlanmasının planlandığını belirtti.
Overçuk, Rus şirketlerinin Taliban yönetimindeki Afganistan‘a demiryolu ağı tesislerinin inşası için “geniş bir yelpazede” modern teknik ekipmanın yanı sıra cer ve yolcu vagonları teklif etmeye hazır olduğunu söyledi.
Başbakan Yardımcısı ayrıca, Rus otomobil üreticilerinin de “Afgan ortaklarla yük ve yolcu taşıma araçları tedariki konusunda işbirliğini geliştirmekle” ilgilendiklerini de sözlerine ekledi.
Kabil yönetiminin, ekonomik alanda işbirliğinin geliştirilmesine yönelik çeşitli önerileri içeren bir listeyi Moskova’ya ilettiğini belirten Overçuk, Rusya ve Afganistan’ın lojistik dışında enerji, ulaşım makineleri mühendisliği, madencilik endüstrisi ve tarım gibi sektörlerde de işbirliği potansiyeline sahip olduğunu kaydetti.
Overçuk, işbirliği seçeneklerinin hâlihazırda değerlendirme aşamasında olduğunu ifade etti.
Bu gelişmeler yaşanırken, Rusya’da ise devlet demiryolu şirketi Rus Demiryolları’nın mali sorunlar nedeniyle demiryolu altyapısı inşa ve genişletme programlarında kesintiye gidildiği bildiriliyor.
Bu yıl, Rus Demiryolları’nın sermaye inşaat harcamalarını da içeren yatırım programını yüzde 37 oranında azalttığı öğrenildi.
Geçen yılın kasım ayında hükümete sunulan plana göre, Rus Demiryolları’nın sermaye harcamaları 1,3 trilyon rubleden 834 milyar rubleye düşürüldü.
Özellikle, Baykal-Amur Hattı ve Trans-Sibirya Demiryolu’nun modernizasyonuna daha önce planlanandan 5 kat daha az, yani 75 milyar ruble harcanacağı belirtiliyor.
Rusya Federasyonu’nun Avrupa kısmındaki limanlara yönelik altyapı geliştirme harcamalarının ise neredeyse durma noktasına geleceği ifade ediliyor.
Bloomberg Economics Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ekonomisti Aleksandr İsakov, Nisan 2025 itibarıyla RZD ağındaki yük taşımacılığının yıllık bazda yüzde 9,7 oranında düştüğünü kaydetmişti.
Öte yandan, Nisan ayında Afganistan Kamu İşleri Bakanı Muhammed İsa Sani, Kabil’deki Rusya Büyükelçisi Dmitriy Jirnov ile gerçekleştirdiği görüşmede, Sovyet mühendisler tarafından inşa edilen stratejik öneme sahip Salang Karayolu’nun yeniden inşası için Rusya’dan yardım talebinde bulunmuştu.
Taliban yönetimi ayrıca yeni bir karayolu tüneli inşa edilmesi konusunda da Rusya’nın desteğini istemişti.
Rusya’nın Taliban’ı terör listesinden çıkarması ne anlama geliyor?
Rusya
Rusya ordusu Donetsk’te Volnoye Pole yerleşimini ele geçirdi

Rusya Savunma Bakanlığı, ordunun Donetsk’teki Volnoye Pole yerleşim biriminde kontrolü sağladığını açıkladı. Bakanlık ayrıca, 10-16 Mayıs tarihleri arasında Ukrayna’nın askeri sanayi tesislerine, altyapılarına ve mühimmat depolarına yönelik altı grup saldırı düzenlendiğini bildirdi.
Rusya Savunma Bakanlığı, ordu birliklerinin Ukrayna’nın Donetsk Halk Cumhuriyeti’nde (DHC) bulunan Volnoye Pole yerleşim biriminde kontrolü ele geçirdiğini bildirdi.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, son dönemde bölgedeki ilerleyişin devam ettiği vurgulandı.
Savunma Bakanlığı’nın verilerine göre, 10 Mayıs ile 16 Mayıs tarihleri arasında Rusya ordusu, yüksek hassasiyetli silahlar ve saldırı droneları kullanarak altı ayrı grup saldırısı gerçekleştirdi.
Bu saldırılar sonucunda hedef alınan noktalar arasında, Ukrayna savunma sanayiine ait ve Neptün gemisavar füzeleri ile insansız deniz araçları için bileşen üreten bir işletme, askeri havaalanı altyapı tesisleri, silah ve askeri teçhizat montaj ve onarım atölyeleri, saldırı amaçlı insansız hava araçları (İHA) ve insansız deniz araçlarının depolandığı ve kullanıma hazırlandığı merkezler, mühimmat depoları ile Ukrayna güçleri ve yabancı paralı askerlerin geçici konuşlanma noktalarının bulunduğu belirtildi.
Bakanlık, 15 Mayıs’ta Rus güçlerinin DHC’deki Torskoye ve Novoaleksandrovka yerleşimlerini kontrol altına aldığını da hatırlattı.
Rusya Savunma Bakanı Andrey Belousov’un, Torskoye’nin ele geçirilmesindeki başarılarından dolayı 67. Motorlu Piyade Tümeni komutanlığını ve personelini tebrik ettiği ve teşekkürlerini ilettiği kaydedildi.
Savunma Bakanlığı, daha önceki günlerde de DHC’de bazı yerleşim birimlerinin kontrol altına alındığını duyurmuştu.
Bakanlık, 14 Mayıs’ta Mihaylovka, 13 Mayıs’ta Mirolyubovka, 12 Mayıs’ta Kotlyarovka ve 8 Mayıs’ta Troitskoye köylerinin Rusya ordusunun kontrolüne geçtiğini açıklamıştı.
Putin, Rusya Kara Kuvvetleri Komutanı Salyukov’u görevden aldı
-
Rusya2 hafta önce
Rusya’da havaalanlarında toplu uçuş ertelemeleri
-
Görüş1 hafta önce
Kim kazandı?
-
Görüş1 hafta önce
Hindistan-Pakistan savaşı henüz başlamadı
-
Dünya Basını2 hafta önce
Güçlü Amerikan Tanrıları, Trump ve Uzun Yirminci Yüzyılın Sonu
-
Asya2 hafta önce
Cammu ve Keşmir: Yarım asırlık çatışmanın tarihi
-
Söyleşi2 hafta önce
Alexander Rahr: Bu hükümetin dört yıl dayanması beni şaşırtır
-
Amerika6 gün önce
Zuckerberg ve AI terapistler: Aklınıza mukayyet olun!
-
Görüş1 hafta önce
“Ölüm denir mi hiç öylesine?”